Ryggskott

Orsak

Ryggskott som det i folkmun kallas, är den vanligaste sökorsaken hos oss här på KiropraktorKompaniet. Den medicinska diagnosen för ländryggssmärta är Lumbago, som just betyder ”ont i ländryggen” på latin.

Orsaken till att folk får ont i ländryggen kan vara många. Exempelvis kan ett tungt och slarvigt lyft vara orsak till att ryggen börjar göra ont. Folk kan även drabbas av ryggskott i samband med vissa händelser under året. Såsom vid första snöskottningen, golfrundan eller första helgen under våren när man skall ut och påta i trädgården. Denna typ av ländryggsproblem brukar oftast uppkomma akut, inom ett par timmar efter aktiviteten.

Symtom

Ännu vanligare är ländryggssmärta som uppkommer med mer smygande debut. Ofta vaknar folk upp på morgonen med ländryggssmärta, utan att det finns någon tydlig utlösande faktor till problemet. Vanligtvis beror då detta på att man under längre tid skapat ett för kroppen felaktigt rörelsemönster. Detta på grund av att vissa leder, antingen i ryggraden eller någon annanstans i kroppen, inte rör sig som de brukar. Detta leder till att musklerna inte kan arbeta på ett optimalt sätt. Vissa muskler arbetar mindre än de bör och vissa blir överaktiva. Resultatet blir stelhet och smärta.

Relativt ofta kan folk som drabbas av ryggskott även samtidigt uppleva en strålande smärta ner mot ena eller båda benen. Den strålande smärtan kan antingen kännas på baksidan eller framsidan av benet. Detta brukar kallas ”ischias” i folkmun. Ischiasnerven är en tjock nerv som löper genom bäckenet och vidare ner i benet. Den medicinska diagnosen heter Lumbago ischias. Det finns många anledningar till att man kan få strålande smärta ner i benet. Hos vissa individer kan den strålande smärtan bero på att en disk mellan två kotor spruckit (diskbråck) och irriterar nerver som löper i närheten av diskskadan. Då brukar ofta den strålande bensmärtan upplevas ända ner till fotens tår. Man tappar även känseln på vissa delar av benets hud och senreflexerna blir påverkade. Även förmågan att spänna vissa muskler blir försämrad. Men vanligtvis beror inte den strålande smärtan på att något i ryggen gått sönder. Oftast beror smärtan på nedsatt funktion och rörlighet i antingen ländrygg, bäcken eller höfter. När ingen strukturell skada ligger som orsak till smärtan, så brukar detta kallas för ”falsk ischias”. När smärtan i benet beror på falsk ischias brukar inte smärta upplevas nedanför knät. Inga neurologiska symtom som känselbortfall eller svaghet brukar förekomma.

Behandling

Vid ett besök på KiropraktorKompaniet gör vi en noggrann undersökning av ledrörlighet, nervsystem och den muskulära funktionen. Vid nybesöket kontrolleras även puls och blodtryck för att få en uppfattning om allmäntillståndet.

Kiropraktik används för att hitta orsaken till problemen, återställa god funktion och för att minska återfallsrisken. Vanligtvis behandlas leder som inte rör sig optimalt med ledjusteringar och muskler som inte fungerar behandlas med olika former av mjukdelstekniker och laser. I samråd med dig utformas även ett individuellt rehabiliteringsprogram vid behov.
Behandlingen är oftast smärtfri, skonsam och alltid kostnadseffektiv.